Amikor 2020-ban megjelent a 3. regényem, a Fraktált, nagyon rossz volt a könyvpiaci helyzet. Mindenki a Covid karanténból lábalt ki, felélte a tartalékait, és inkább Covid gyorsteszt kellett a polcra, mint új könyv. Úgy volt, senki sem vesz majd könyvet, de még az HBO max és a Netflix nézőszáma is csökkent. De aztán a Fraktál mégis tetszett a közönségnek, és látszott az igény, hogy az embereknek szükségük van a kikapcsolódásra, talán jobban, mint bármikor. Aztán…

Orosz ukrán háború, energiaválság, infláció 

Két évet dolgoztam a negyedik regényemen, a Luna című cyberpunk akció történeten. Mire eljutottunk a megjelenésig (2022.11.22.) a helyzet rosszabb lett, mint 2020-ban volt. Az orosz-ukrán háború, az energiaválság, az infláció sajnos nem barátai a szórakoztatóiparnak, azon belül a könyveknek. 

Véletlen egybeesés, hogy a Luna regény elején egy orosz író idézet található, ezt még a háború előtt választottam, mert nagyon találóan illik a regényhez, és amúgy is szeretem Glukhovsky irodalmát. 

Más Cyberpunk

A cyberpunk definíciója szerint a scifi egyik alműfaja, disztópikus, és a szegénység, valamint a csúcstechnológia kombináliójára épül.  A klasszikus cyberpunkot jól ismerjük az olyan alkotásokból, mint a Total Recall / Emlékmás, az Edgerunners anime, a Dredd bíró, az Alita, a Mátrix-filmek és a Blade Runner / Szárnyas fejvadász.  Ezzel szemben a Luna regény világa egy 400 évvel későbbi jövő, ahol a technológia a legtöbb problémára már megoldást adott az emberiségnek. Jó kérdés, hogy mennyire uralkodik a társadalmon, de a Luna univerzumában egy tiszta-cyberpunk világot ismerhetünk meg. Nincsenek szegények, zug-implant-beültető orvosok, bűnözők, legalábbis nem úgy, ahogy megszokhattuk, mások a drogok, a fegyverek. Egyszóval egy teljesen újfajta cyberpunk világba léphetünk be, ami szinte tökéletes, de mégsem utópiszikus.

Ronil Caine Luna

A Luna nem egy olcsó scifi ponyvaregény 

Mi lenne, ha az Elon Musk, Mark Zuckerberg és Jeff Bezos-féle gazdag tech-guruk befolyása annyira megnőne, hogy már a kormányok, sőt uniók felett is állnának? Nem olyan elképzelhetetlen, hiszen a technológia szerepe rohamosan növekszik, ami pedig inkább a magáncégek kezében van, mint a kormányokéban. Ezt a kérdést is körbejárja a regény, amiről biztos minden olvasónak meg lesz a maga vélemény is. 

Mikor írtam?

Kérdezik tőlem folyton. Egy scifi író mondhatná, hogy van egy eszköze, amivel le tudja lassítani az időt, de a való világ ennél prózaibb. Munka és család mellett csakis szigorú időbeosztással lehet bármi komolyat is alkotni. Míg mások az Éjjel-nappal Budapest vagy a Squid Game sorozatot nézik, vagy éppen a magyar válogatott meccseit, esetleg az Elden Ring játékot viszik végig, addig én írok, jegyzetelek, kutatok, korrektúrázom. Ennyi a trükk.

Mire számíthat, aki nekivág a Luna regénynek? 

Újfajta cyberpunk környezetben játszódó, csúcstechnológiás jövőben száguldó történetre, amiben rengeteg az akció, de közben felvetődnek komoly témák, amik nem véletlenül rezonálnak a mai világ történéseire, és az irányra, ami felé megy az emberiség. Sok lesz a kérdés, de a könyv végére mindenre választ kap majd az olvasó.  

Aki szeretne kiszakadni egy kis időre a mai világból és elmélkedni arról merre tart a világ, milyen lesz a jövő, annak őszintén ajánlom a könyvet, és nem kell félni sem a scifi, sem a cyberpunk jelzőktől, mindenki megtalálja a maga szórakozását a regényben. 

Tovább a regény adatlapjára.