Amikor 2020-ban megjelent a 3. regényem, a Fraktál, nagyon rossz volt a könyvpiaci helyzet. Mindenki a Covid karanténból lábalt ki, felélte a tartalékait, és inkább Covid gyorsteszt kellett a polcra, mint új könyv. Úgy volt, senki sem vesz majd könyvet, de még az HBO max és a Netflix nézőszáma is csökkent. De aztán a Fraktál mégis tetszett a közönségnek, és látszott az igény, hogy az embereknek szükségük van a kikapcsolódásra, talán jobban, mint bármikor. Aztán…

Orosz ukrán háború, energiaválság, infláció 

Két évet dolgoztam a negyedik regényemen, a Luna című cyberpunk akció történeten. Mire eljutottunk a megjelenésig (2022.11.22.) a helyzet rosszabb lett, mint 2020-ban volt. Az orosz-ukrán háború, az energiaválság, az infláció sajnos nem barátai a szórakoztatóiparnak, azon belül a könyveknek. 

Véletlen egybeesés, hogy a Luna regény elején egy orosz író idézet található, ezt még a háború előtt választottam, mert nagyon találóan illik a regényhez, és amúgy is szeretem Glukhovsky irodalmát. 

Más Cyberpunk

A cyberpunk definíciója szerint a scifi egyik alműfaja, disztópikus, és a szegénység, valamint a csúcstechnológia kombináliójára épül.  A klasszikus cyberpunkot jól ismerjük az olyan alkotásokból, mint a Total Recall / Emlékmás, az Edgerunners anime, a Dredd bíró, az Alita, a Mátrix-filmek és a Blade Runner / Szárnyas fejvadász.  Ezzel szemben a Luna regény világa egy 400 évvel későbbi jövő, ahol a technológia a legtöbb problémára már megoldást adott az emberiségnek. Jó kérdés, hogy mennyire uralkodik a társadalmon, de a Luna univerzumában egy tiszta-cyberpunk világot ismerhetünk meg. Nincsenek szegények, zug-implant-beültető orvosok, bűnözők, legalábbis nem úgy, ahogy megszokhattuk, mások a drogok, a fegyverek. Egyszóval egy teljesen újfajta cyberpunk világba léphetünk be, ami szinte tökéletes, de mégsem utópiszikus.

Ronil Caine Luna

Kattints a képre a bővebb infóért! Miről szól? Hol kapható?

A Luna nem egy olcsó scifi ponyvaregény 

Mi lenne, ha az Elon Musk, Mark Zuckerberg és Jeff Bezos-féle gazdag tech-guruk befolyása annyira megnőne, hogy már a kormányok, sőt uniók felett is állnának? Nem olyan elképzelhetetlen, hiszen a technológia szerepe rohamosan növekszik, ami pedig inkább a magáncégek kezében van, mint a kormányokéban. Ezt a kérdést is körbejárja a regény, amiről biztos minden olvasónak meg lesz a maga vélemény is. A Luna valójában egy realista-optimista jövőkép és egy cyberpunk akcióba csomagolt társadalomkritika jól kiegyensúlyozott keveréke.

Mikor írtam?

Kérdezik tőlem folyton. Egy scifi író mondhatná, hogy van egy eszköze, amivel le tudja lassítani az időt, de a való világ ennél prózaibb. Munka és család mellett csakis szigorú időbeosztással lehet bármi komolyat is alkotni. Míg mások az Éjjel-nappal Budapest vagy a Squid Game sorozatot nézik, vagy éppen a magyar válogatott meccseit, esetleg az Elden Ring játékot viszik végig, addig én írok, jegyzetelek, kutatok, korrektúrázom. Ennyi a trükk.

Mire számíthat, aki nekivág a Luna regénynek? 

Újfajta cyberpunk környezetben játszódó, csúcstechnológiás jövőben száguldó történetre, amiben rengeteg az akció, de közben felvetődnek komoly témák, amik nem véletlenül rezonálnak a mai világ történéseire, és az irányra, ami felé megy az emberiség. Sok lesz a kérdés, de a könyv végére mindenre választ kap majd az olvasó.  

Aki szeretne kiszakadni egy kis időre a mai világból és elmélkedni arról merre tart a világ, milyen lesz a jövő, annak őszintén ajánlom a könyvet, és nem kell félni sem a scifi, sem a cyberpunk jelzőktől, mindenki megtalálja a maga szórakozását a regényben. 

Tovább a regény adatlapjára.