A közösségi kommunikáció egyidős a hangokat, jelzéseket használó ősemberrel. A mai szociális platformok csupán könnyebbé és gyorsabbá, tömegek számára elérhetővé tették a kapcsolattartást. A közösségi média jövője sem nagy rejtély, mert az alap mechanizmusai többszázezer év óta változatlanok. Vannak azonban érdekes, sőt félelmetes trendek, amikre érdemes figyelni.

Technológia fejlődése

Az adatátviteli sebesség, a tárolókapacitás folyamatosan növekszik, és lassan a világ bármely pontjáról csatlakozni tudunk a közösségi oldalakhoz. Évről-évre minden egyszerűbb lesz. Már most beléphetünk webáruházakba közösségi média jelszavunkkal, és ez az átjárhatóság tovább bővül majd. Akár odáig, hogy bármilyen oldalon is vagyunk, elérjük a többi oldal funkcióit. Az accountunk univerzális, az adataink felhőben vannak, bárhol lépünk is be, a saját beállításainkat fogjuk látni.

Üzleti trendek

A legfontosabb irány a perszonalizáció. Minden személyre szabott, és még inkább az lesz. Az emberek örömmel kiadják adataikat (böngészési szokások, kedvelt tartalmak, hobbi, követések, stb.), hogy cserébe egyedi szolgáltatásokat kapjanak, inkább, minthogy elzárkózzanak a cégektől, és általános szolgáltatást nyújtsanak nekik. Azt akarjuk, hogy minket várjanak, ne egy ügyfelet a sok közül. Azt akarjuk, hogy minket szolgáljanak ki, ne egy vásárlót, és ne rabolják az időnket mással, mint amire pontosan vágyunk, amiért odamentünk.

közösségi oldalak veszélyei

A közösségi oldalak használatának egyik veszélye a deprsszió és a cyberbullying (Fotó: Pexels / fauxels)

Nincs messze, hogy nem azt a cipőt látod majd a hirdetésekben, ami a legvalószínűbb, hogy tetszik neked, hanem azt, amit a te preferenciáid, vásárlási és keresési előzményeid alapján neked tervezett egy algoritmus, és majd gyártanak le, ha megrendeled. És miért ne tennéd, hiszen álmaid cipője, ráadásul az akciós ára is pont annyi, amennyit hajlandó vagy kifizetni érte. 

A vállalatok célja, hogy minél több időt töltsünk a reklámgazdag környezetben, ezt pedig személyre szabott tartalommal, és minél több hasznos, vagy annak látszó funkcióval, addiktív játékkal tudják elérni. Egyre több mindent tudunk majd hálózatokon keresztül elintézni. Az online tér egy virtuális világgá válik majd, egy alternatív valósággá. 

Jön a gamifikáció (a játékosítás), amikor minden, amit teszünk játékos, könnyed és kellemes lesz. Még a most kevésbé izgalmas, unalmas teendők is. A játéknak lehet könnyen elérhető mikro-céljai, amik odaszögeznek majd mindenkit az online térhez, hiszen egyszerre „motivál és elkötelez”. 

Veszélyes trendek

“More important to be popular than right” vagyis “Fontosabb népszerűnek lenni, mint igaznak” – Ricky Gervais idézet. A cégek, a híroldalak, az influencerek bármit megtesznek, hogy náluk landoljon egy user, már a hazugság sem tabu, bár sokszor csak egy nem hitelesített tartalom fut tovább, ami elég, ha más, mint az általános vélekedés, egyből képes kiváltani az érdeklődést: “hohó, ezt én nem így tudtam, nézzük csak!” My Kingdom for a CT.

A megfigyelés, követés, profilépítés és a manipuláció mértéke attól függ majd, mennyire marad domináns a pénz és a kapitalizmus. Ha kellően elterjed az automatizálás, és az olcsó megújuló energia, akkor a gigavállalatok befolyása és a politikai hatalom jelentősége csökkenhet.

Pozitív trendek

A közösségi médián keresztül eljuttathatunk bármit nagy mennyiségű emberhez. Lehetővé vált, hogy a világ minden tájáról emberek együtt gondolkodjanak, beszélgessenek, dolgozzanak, hatalmas csoportokat hozzanak létre. Sokkal könnyebb megtalálni a hasonló érdeklődési körű embereket, mint korábban. A valós idejű fordítók az együttműködés lehetőségeit tovább fogják bővíteni. Mindenki látni fogja az összes tartalmat a saját nyelvén.

A telefon, a virtuális találkozás, a chat összeolvad majd, és úgy fogunk beszélgetni egymással, mintha ott lennénk egy valós térben. Azt még nem láthatjuk előre mit hoz a digitális személyi asszisztensek elterjedése, valamint a hang alapú gépelés és vezérlés a kapcsolattartásban.

Ahogy egyre jobban összefonódnak az állami szervek, híroldalak a közösségi médiával, úgy lesz egyre gyorsabb a tájékoztatás. Bármi történik is a világban, azt többmilliárd ember tudhatja meg másodperceken belül, de ez is gyorsul az elérés pedig szélesedik.

Az AR (augmented reality = kiterjesztett valóság) elterjedése is látványos változásokat fog hozni. A közösségi média elhagyja a mobilt, és megjelenik a valós térben. Az utcán szembejövő ember mellett lebegő infópanalen látni fogjuk, amit megoszt magáról. A barátainkkal megoszthatjuk amit látunk, felcímkézhetjük az embereket, és így tovább.

Gyerekek a közösségi médiában

„A Facebook tudott róla, de titokban tartotta, hogy az Instagram applikáció használatának vannak mentális egészségi kockázatai, mint például, hogy háromból egy lánynál rontotta a testkép megítélést, illetve az tinédzser felhasználók szorongásos és depressziós élményeket élt meg az alkalmazás használata alatt.” – olvasható a Columbia Mailman School of Public Health cikkében. Szóval senki egy pillanatig ne higgye, hogy bármelyik közösségi média értünk van, nekünk készült, hogy kényelmesebb vagy jobb legyen a közösségi életünk.

Az új belépők, elsősorban a gyerekek komoly kockázatnak vannak kitéve, ha nincsenek kellőképpen felkészítve arra, ami az online térben várhat rájuk. Mit szabad, mit nem, hogyan kell jól használni, és mit kerüljenek el. Valaki a nevükben ír valahova, nem kap elég pozitív visszajelzést (lájkot, szivecskét), cyber bullying, akaratlanul is összehasonlítja magát másokkal, túl sok időt tölt ezeken az oldalakon.

A jövőben ebből a felsorolásból sok javulni fog, de a divathullámok átgondolatlan követése, és hogy lassan már hetente más a menő, valamint a meggondolatlan kommentelés vagy posztolás még sokáig rejt magában majd veszélyeket.

A gyerekeket nem lehet elzárni a közösségi médiától, hiszen minden kortársa, tanára, rokona fent van, emellett vannak hasznos csoportok, megoszthatják egymással munkáikat, ajánlhatnak egymásnak tartalmat, sőt idővel ott lesz az oktatás jelentős része is, a már említett fordítók térnyerése elhozza majd a globális iskolákat, workshopokat. Azonban a közösségi média helyes használatra fel kell készíteni őket.

Miért veszélyes a szülői felügyelet kikapcsolása

A gyerekek megfelelő felkészítése az online térre kiemelten fontos (Fotó: Freepik / pvproductions)

Tartalomgyártás fejlődése

A tartalomgyártás is még könnyebb és gyorsabb lesz. Már az élő, 360°-os (tehát körbe tudsz nézni szabadon) közvetítésnél tartunk, ami egy mobillal kivitelezhető. Ha akarjuk, egy drón követ minket és videózza amit csinálunk. Mégis a rövid, jól szerkesztett tartalmak a legnépszerűbbek, de az ezeket automatán készítő applikációk száma és elérhetősége dinamikusan fejlődik. Döbbenetes mennyiségű tartalom kerül fel az internetre másodpercenként. Az algoritmusok meg elemzik, címkézik és szortírozzák azokat a megfelelő fogyasztóknak.

A fotók és videók után következnek majd az élmények (lásd Élménymegosztás ingyenes novella félelmetesen elképzelhető története), aztán távolabbi jövőben a minden érzékszervre ható komplex emlékek, egy adott pillanat valós idejű és teljes megosztása valakivel, aki nincs ott. Találkozás virtuális világokban, vagy közös túrák avatártestekben, közösségi többszemélyes robotjárművekben.

Dezinformáció a közösségi médiában

A közösségi tartalomszűrés, a hitelesítők jelentősége megnő. Az algoritmusok is okosodnak, és hatékonyabban rangsorolják a hiteles és hamis tartalmak készítőit.

A deepfake fejlődése versenyt fut az igazság bizonyíthatóságával, de az igazság iránti igénnyel is. Hogyan fogjuk tudni valamiről, hogy igazi-e, ha a hamisítás tökéletes vagy ha a többség elfogadta igazságnak?

Javulnak ugyan a szűrők, de az sem jó, ha minden rossztól elzárva, kvázi burokban éljük az életünket. Abba pedig belegondolni is rossz, ha valaki az egyik szűrőt átállítja, hogy ezzel előnybe hozzon egy témát, céget, politikust, véleményt.

A megoldás az lenne, ha a hamisítás (dezinformáció, fakenews) értelmét vennénk ki a világból. Olyan környezetet kellene kialakítani, hogy ne legyen értelme benne hazudni, hamisítani. Ha nincs olyan érdek és cél, amiért megérné ezzel bajlódni. Ezt mai fejjel roppant nehéz elképzelni, de pl. ilyen világ van a Luna című regényben.

Az “újdonság” (videó, fotó, élmény, történet, hír) szavatossága extrém mértékben lerövidült. Bármi történik is, mindenki gyorsan túllép rajta, mert a következő pillanatban új hírek százaival bombázzák őt a digitális csatornák.

Internetes párkereső

A közösségi média használata ronthatja a testkép megítélésünket (Fotó: Freepik)

Társkereső és párkapcsolat a digitális világban

Ez a párkapcsolatokban is megfigyelhető. Olcsóbb újat venni, mint megjavítani elven egyre többen váltanak partnert inkább, minthogy küzdjenek valakiért. “Már réges régen nem az igazinak a keresése zajlik, sőt éppen ellenkezőleg, csak nehogy megtaláljam az igazi, és vége legyen a kóstolgatásnak.” — Puzsér Róbert, Spirit FM, Önkényes Mérvadó, 2022.11.07.

Van ennek egy társadalom-történelmi aspektusa is, miszerint jelentősen átalakultak az életviteli szokások a házasság 100-200 évvel ezelőtti jelentőségéhez képest. Az ismerkedés, a szórakozás, a hasznos közösségi időtöltés tárháza ma már kimeríthetetlen, és az egészségügy és életvitel fejlődésének köszönhetően ma már nem 20-30, hanem akár 40-50 évünk is lehet, amit szabadon kiélvezhetünk. Ennyi időt egy partnerrel boldogan eltölteni csak a legritkább esetben sikerül, és akkor sem mindig felhőtlenül. „A Tinder sokat tett azért, hogy megerősödjön bennünk mások lecserélhetőségének az érzése.” – Szabó Eszter, Spirit FM, Önkényes Mérvadó, 2022.11.07.

Aki párkapcsolatban él, a közösségi médiában állandóan kiteszi magát a kísértésnek, párját pedig a gyanakvásnak, hiszen az egész életünk, szinte minden percünk kint van a világhálón. Nem lehet elbújni, és a gyanú olyan, mint egy vírus, ha bejut a szervezetbe, elburjánzik.

A társkeresésre az appokon kívül is hatással lesz a közösségi média, hiszen onnan szerzünk infót a kiszemeltünkről, akkor is, ha nem online ismertük meg. Aztán jönnek majd az elemző megoldások, amik javasolnak partnereket a számunkra, sőt a személyi asszisztensek elterjedését követően akár ők is összehozhatnak embereket, talán már jobban is tudják mire van szükségünk, mint mi magunk.

Ha egy algoritmus száz százalékra megmondja kivel leszünk boldogok egész életünkben, mit lehet tenni? Elfogadjuk vagy inkább mi válaszunk a megérzéseink szerint? Autóvezetéskor a navigációban már rábízzunk magunkat a programra, akkor miért ne tennénk ezt az élet más területein is?

Összességében a közösségi média jövője rohamosan fog fejlődni a fent leírt trendek mentén. Lesz, ami megvalósul, lesz, ami másképpen, és jön még olyan is, amire ma nem is gondolunk. A lényeg mindenképpen az, hogy miként használunk egy eszközt, és nem maga az eszköz. Nem hibáztathatjuk a közösségi médiát, ha tönkrement a párkapcsolatunk, ha lebuktunk egy harmadik féllel, ha nem találkozunk fizikailag senkivel, ha téves információink vannak a világról. Csak rajtunk múlik mindez. Végezetül egy jótanács Deborah Glasofertől, aki a Columbia Pszichiátria pszichológia docense: „I also recommend social media vacations.” vagyis azt ajánlom, hogy néha menjünk szabadságra a közösségi médiából.

Ha kérdésed van, valamit hozzáfűznél vagy vitatkoznál a blogposztról, írj a szerzőnek itt.

Források:

új könyvek