Melyek a legjobb horror filmek? A horror egy személyes műfaj, mivel minden film mindenkiből mást vált ki. Mindenkinek más a félelmetes, és mindig másképpen. Sokat számít, hogy melyik filmet ki mikor nézi meg. Vannak elemi ősfélelmek, amiknek a megjelenítése mindig működnek (a természetestől eltérő ábrázolásmódok, a disszonáns hangok, a tehetetlenség érzése, és az ismeretlen vagy érthetetlen, veszélyesnek tűnő dolgok, lények), de egy jó horror összetettebb ennél, minden elemében építi a feszültséget, hogy a néző végül szorongjon, feszengjen, egy szóval hatással legyen rá az alkotás. 

Személy szerint mindig az okosan felépített, az idegekkel, a félelemmel játszó filmeket szerettem. Ha el tudja érni egy film, hogy tényleg félelmetes legyen, akkor megvan az élmény, amit keresek. Azért nézem, hogy kizökkentsen a komfortzónámból, de ezt indirekt módon tegye, lopakodva, ne látványosan, arcba tolva. 

Az alábbi lista nem lehet más, csak szubjektív, de ezek a filmek egyben példák is a fent leírt filmtípusra, amik filmélményt nyújtanak, nem csak öncélú vérengzést vagy változatos ijesztgetést.  Ezek a filmek, nem csak hatásosak, de többszöri megnézés után is éppolyan kerek egészek, és be tudnak húzni a világukba, mint elsőre.  

legnézettebb horror filmek

Talán senki nincs a világon, aki teljesen egyet értene ezzel a listával, de ha mindenkivel van 3-4 közös film a saját top 10-ében, akkor már jók vagyunk. 😊 Nézzük hát! Időrendben, rangsorolás nélkül. Legfontosabb válogatási szempontok voltak: mennyire félelmetes, kreatív; mekkora hatással volt rám; filmtörténeti szempontból mennyire eredeti, maradandó, jelentős.

Ronil Caine TOP 10 legjobb horror film listája

The exorcist / Az ördögűző (1973) – Azon klasszikusok egyike, amik ma is felkavaróak, és megoldásai, amikkel a frászt hozza ránk tökéletesen időt állóak és elemiek. Az összes többi ördögűzős film csak halvány árnyéka ennek.

Alien / Nyolcadik utas a halál (1979) – A klausztrofób lényhorrorok ősanyja, a kígyó és a pók rémisztő keverékszörnye, ami arcunkra tapad, megerőszakol minket és belénk petézik. Hát van ennél borzalmasabb? 

The Thing / A dolog (1982) – Abszolút a top kedvenc, a legjobban kitalált lénnyel, és a legfeszültebb hangulattal. Klausztrofób, reménytelen, szuperfélelmetes jelenetekkel, CGI nélkül, nagyon sok beletett munkával. Szerintem a filmtörténelem legjobb horror alkotása. A filmben szereplő lényt ebben a posztban elemeztem.

A légy / The Fly (1986) – A body horrorok legjobbja. A feszültség, amit a film felépít zseniális. A remény, hogy a folyamatok még visszafordíthatók fokozatosan tűnik el, míg a rettegés, hogy mivel találkozunk a következő jelenetben egyre fokozódik. Kötelező! 

Predator / Ragadozó (1987) – A szupermenő űrlény vs. sziklakemény kommandósok koncepció alapműve. Örök kedvenc. 

Saw / Fűrész (2004) – Természetesen csak az első rész, de az nagyon. Horror film ilyen merészet még nem vállalt, és sikerült minden klasszikus jelenetet újszerűen megcsinálnia. 

Hostel / Motel (2005) – Ritka okos kínzós film, ami nem öncéló vérengzés, hanem valódi feszültség is van, és még a története is kerek. Embert próbálóan izgalmas végig. 

Martyrs / Mártírok (2008) – A legjobb francia horrorfilm, nagyon komoly sztorival, és soha el nem felejthető jelenetekkel. 

It / Az (2017) – A mai napig az egyetlen méltó Stephen King feldolgozás, nagyon jól megtervezett Pennywise-zal, és idegörlő jelenekkel. Sajnos a második része már olcsó jump scare-ektől, és veszélytelen küzdelmektől langyos. 

mother! / anyám! (2017) – Ezt nem javaslom megnézni, csak ha utánaolvasunk a megnézését követően, ugyanis csak a szimbolikája ismeretében értjük meg a film zsenialitását. Ezt leszámítva is nagyon jól felépített film, remek jelenetekkel, amik olyan érzéseket, félelmeket hoznak felszínre, amik nagyon ismerősek rémálmainkból. Nem újranézős, de elfelejteni sem fogod.

top 10 horrorfilm

Nagyon jó horror filmek

Vannak még nagyon jó horror filmek, amik ugyan nem top 10-esek, de érdemes megnézni őket, de legalábbis nekem tetszettek: Event Horizon, Old, Uninvited, A köd (2007), Scary stories to tell in the dark, Hatodik érzék, Eden lake, A barlang, Inside, The Devil’s Backbone, Malignant, Bay, A Quiet Place I-II., Hidden Face, Ahová lépek szörny terem, Doctor Sleep, The Cabin in the Woods, Life, Sinister, The Others, Rec, The Banshee Chapter, The Ritual, Kocka, You’re next, The Orphanage, Magasfeszültség, The Collector, Thing (2011), Shutter, Splinter, Annihilation, The Babadook, The Ward, Open Water, The Autopsy of Jane Doe, Frontier(s), Kör, Cloverfield, A Blair Witch projekt, Hellraiser, Ragyogás, Poltergeist, Cápa, Pán labirintusa. Az új horror filmek közül a Smile, Nope, Prey és a M3GAN sikerültek kiemelkedően jól.

horror movies

horror filmek magyarul

Kimaradt filmek

A slasher filmek (Halloween, Péntek 13, Sikoly, Végső állomás, Rémálom-sorozat, Gyermekjáték, Annabelle) és a zombis filmek a horror műfaj popcorn mozijai. Vannak jobbak közte, de pont ezek vitték el a közvéleményben a horror műfaját a buta, kaszabolós jelentés felé. Horrornak éppen horror, de ritkán okos, és többnyire nem is feszült, izgalmas filmek. Szintén kimaradtak a jó ízlés határait átlépő, az öncélú brutalitással próbálkozó, durva horror filmek (Sprski film, Cannibal Holocaust, Itchi The Killer, stb.).

Több film azért maradt ki, mert – bár szuperjók – valójában nem horrorfilmek, mint például Tűnj el!, I see you, Az Árva, A bőr amelyben élek, Bárányok hallgatnak, They Live, Misery, Jákob lajtorjája, Black Phone, Donnie Darko, Psycho.

Aztán vannak azok a filmek, amik egész egyszerűen nem jók, nem is értem, miért értékelték őket magasra: Us, Let the right one in, Underwater, The Following, Trick ’r Treat, Drag me to hell, The Lodge, The Conjuring, 1408, The Lighthouse, Audition, Hereditary. Végül a vígjátékkal kevert horrorok is kimaradtak, mivel azok vígjátékok (pl. Horrorra akadva).

Ha valamit hozzáfűznél vagy vitatkoznál a listával, írj a szerzőnek itt.

horror blog